Allt om Karelen
STARTSIDAN
NYHETER
HISTORIEN
REGIONER
KULTUR
TURISM
SAMHÄLLE
EKONOMI
SAMARBETE
KONTAKTA OSS
LÄNKARPetrozavodsk

Petrozavodsk är Karelens huvudstad. Den ligger på ytan 121.8 km2 vid Onegosjöns kust. Antalet invånare är 282.7 tusen. Eftersom här finns ett utvecklade kanalsystem har Petrozavodsk tillgång till Östersjön, Vita havet, Barents hav, Kaspiska havet, Svarta havet. Avstånd till Moskva är 1091 km, till St.Petersburg är 412 km, till gränsen med Finnland (längs Blå Vägen) är 350 km.
Petrozavodsk grundades i 1703 av Peter den Store och namnet betyder "Peters fabrik". Först var det bara en fabrik som tillverkade kanoner för ryska armen medan Nordiska kriget mellan Sverige och Ryssland pågick. Omkring fabriken uppstod en bosättning som hette Petrovskaja Sloboda. Där bodde arbetare, soldater och tjänstemän. Efter krigets avslutning försvan behovet av kanoner och fabriken lades ner. Men redan i 1773 byggdes en ny fabrik som tillverkade gjutjärn och kanoner av hög kvalite. Enligt order av Katarina den Stora i 1777 blev bosättningen runt fabriken till en stad som fick ett namn - Petrozavodsk. I år 1784 blev den till huvudstad av nyorganiserat Olonetsprovinsen.
Petrozavodsk är ett stort vetenskapscentrum. Här finns Karelska avdelningen av Ryska Vetenskapsakademin, 3 högskolor: Petrozavodsk Universitet, Karelska Pedagogiska Universitetet, Konservatorium.
Staden har Ryska Dramatiska och Musikteatern, Finska Nationella Teatern, ungdomsteater, marionetteater, museer.
Petrozavodsk är en industriell stad. Här finns stora fabriker som tillverkar pappersmaskiner, verktygsmaskiner, traktorer för skogsindustri. På ett varv byggs och repareras fartyg. Ett kraftvärmeverk producerar elektrisk energi och fjärrvärme. Många byggföretag har sin verksamhet i staden. Bostadsområde byggs ut aktivt, nya köpcentrum öppnas ständigt.
Staden har många restauranger och cafeer med olika nationella kök - karelska, georgiska, armeniska, mexikanska, samt butiker, galerier, konstsalonger. Några stora marknader lockar till sig med mängden av alla möjliga varor. Petrozavodsk ligger på en knutpunkt av viktiga transportvägar - här möts järnväg och motorväg St.Petersburg - Murmansk och en viktig vattenväg till Östersjön och Vita havet. I staden arrangeras internationella konferenser, mässor, utställningar.