Allt om Karelen
STARTSIDAN
NYHETER
HISTORIEN
REGIONER
KULTUR
TURISM
SAMHÄLLE
EKONOMI
SAMARBETE
KONTAKTA OSS
LÄNKARBelomorsk

Belomorskij rajon har en yta 12800 km2 med 23000 invånare. Den ligger utmed Vita havets kust, vid älven Vig mynning. Belomorsks industri baseras på 4 vattenkraftverk som tillverkar circa 1200 milljoner kWt per år. Det är nästan 30% av hela antalet energi som genereras i Karelen.

Hällristningarna som också heter petroglyfer har hittats här vid kusten av havet. De är världskända monumenter för urmänniskans materiella kultur. Bland dem finns fler än 2000 bilder av djur, fåglar, människor, båtar med flera. De gjordes ungefär 5 - 6 tusen år sedan.

Ursprungliga befolkningen här var samer. Fortfarande finns här många geografiska objekt med namn som har sina rötter i samiska språket: Njuhtja, Suma, Kolezjma, Virma. Runt 1000-talet hit kommer kareler och senare även ryssar från Novgorod. En ny etnisk grupp formades - pomorerna. De hade egen originell kultur och traditioner som ännu lever här i nutiden.

Förutom petroglyferna har Belomorskij rajon också andra minnesmärke som har viktig betydelse för hela landet - Petrus och Paulus kyrka i byn Virma (år 1696), St.Nikolaus kyrka (år 1602) och klocktorn (1672) på ön Troitski, sjön Muezero.

Ett minnesmärke för moderna tider som väcker stort intresse hos utländska turister är anläggningar av Belomorkanal - en kanal som förbinder Vita havet med Östersjön. Den byggdes på 1920-talet av politiska fångar och var första delen av Gulag-systemet.

Belomorskij rajon har bra transportmöjligheter - en järnväg, en motorväg som är en riksväg och även Belomorkanal - en vattenväg som används fortfarande. Belomorsks hamn kan ta emot fartyg som anländer hit från Barentshav.