Allt om Karelen
STARTSIDAN
NYHETER
HISTORIEN
REGIONER
KULTUR
TURISM
SAMHÄLLE
EKONOMI
SAMARBETE
KONTAKTA OSS
LÄNKARKalevala


Kalevala (Källa: www.ticrk.ru)

Hela Kalevala rajon (kommun) har befolkningen 10.3 tusen personer och yta 13.3 tusen km2. Den äldsta byn Panozero som ligger vid floden Kem är kännd från år 1228.
Första gången nämnades om Kalevala redan på 1600-talet som byn Uhtua. Den var ett köp- och kulturcentrum. I år 1962 bytte man namnet till Kalevala efter ett karelsk-finskt epos som hade sammanställts av Elias Lönnrot av sånger och sagor med hjälp av lokala invånare. Här finns även ett museum som är tillägnad eposet och dessa människor.
Här i mynningen av floden Uhtua finns en park. På en annan å som heter Vojnitsa finns ett vattenfall Kumne. Kalevala ligger på den norra kusten av sjön Mittersta Kujto.
Under inbördeskriget 1918-1920 här i Uhtua fanns den självständiga Norra Karelska Republiken som var erkännd av Finland. Många andra tragiska historier hade hänt i området. Byn Akonlahti ockuperades av finska armén under andravärldskriget. Efter krigets slut flyttade många invånarna - kareler som var rädda för repressioner - till Finland. På 1950-talet börjar myndigheterna förstöra många byar som anses "icke-perspektiva". I år 1958 fick Akonlahtiborna bara några timmar på sig för att packa ihop allt som de hade och var tvungna att lämna sina hus och åka till andra platser där var tillåtet för dem att bosätta sig. Militära hade sedan brunnit ned hela byn därför de ville att det blir omöjligt att återvända hit. I nutiden kommer många människor - avkommlingar till dem som bodde i Akonlahti - till platsen som tidigare var deras by för att minnas allt som hände. Samtidigt håller man en musikfestival här som är relaterad till eposet "Kalevala" och karelska kulturen.