Allt om Karelen
STARTSIDAN
NYHETER
HISTORIEN
REGIONER
KULTUR
TURISM
SAMHÄLLE
EKONOMI
SAMARBETE
KONTAKTA OSS
LÄNKARNyheter

Internationella konferensen om samarbete inom energi och kommunal infrastruktur genomfördes i Petrozavodsk den 18-19 april.

Konferensen organiserades inom ramarna för Projekt inom energi och kommunal infrastruktur mellan Republiken Karelen och Västerbottenslän som börjades i januari 2007. Under konferensen diskuterades följande huvudämne:

  • Stabil utveckling av elkraftförsörjning (inklusive förnyade energikällor);
  • Vattenrening och vattenförsörjning, utnyttjande av levnadsavfall;
  • Nya teknologier för bostadsbestånds ledning;
  • Mark- och grundvattensanering.

Under arbetsgrupper den 19 april bestämmdes projektideer som är intressanta för båda sidor, planerades framtida steg för att utarbeta gemensamma samarbetsprojekt, inklusive investeringsprojekt, vilket var ett huvudmål av konferensen. Under konferensen besökte svenska specialister avloppsrenings och vattenrenings anläggningar i Petrozavodsk, servisföretag Etron och Medvezjegorskii LPH var förhandlingar om möjligheter att producera biopellets genomfördes.

Det är viktigt att utmärka att projekt om införande av nya teknologier för utnyttjande av levnadsavfall har redan börjat i Petrozavodsk. Det projektet finansieras av SALA IDA som stöder samarbetsprojekt mellan vänstäder.

Konferensensresultat visar att samarbetet inom energi och kommunal infrastruktur mellan Republiken Karelen och Västerbottenslän ska utvecklas med framgång. I juni 2007 ska representanter från karelska företag inom de sektorna besöka Västerbotten för att fortsätta förhandlingar om gemensamma projekt.