Allt om Karelen
STARTSIDAN
NYHETER
HISTORIEN
REGIONER
KULTUR
TURISM
SAMHÄLLE
EKONOMI
SAMARBETE
KONTAKTA OSS
LÄNKAR



SEVÄRDHETEREVENEMANGPRAKTISKA RÅDBLÅ VÄGEN

Turism

Karelen är underbart land av tusen sjöar, skog och pittoreska klippor. Men landet är inte bara rikt på naturresurser utan också på sitt kulturarv som samlats och bevarats i hundratals år. Det finns mycket at se där. Petrozavodsk är Karelens huvudstad som grundades i år 1703 samtidigt med dåvarande Rysslands huvudstad - St.Petersburg. Men oavsett detta, staden forsätter att vara ung och utvecklas hela tiden.
Inte långt från Petrozavodsk ligger den första ryska kurorten - Martsialnie Vodi - spa och gjuttjebad kurort. Vattnet här innehåller mycket järn och platsen fick sitt namn efter en romersk krigsgud - Mars som också förknippades med järn. Ryska kejsaren Peter den Store besökte platsen fyra gånger och varje gång blev han botad från sina sjukdomar. På väg till Martsialnie Vodi kan man besöka ett av största naturvattenfallet i Europa - Kivatj. En bild av fallande vatten, glänsande i sin skönhet, väcker höga känslor i alla tider.

Ön Kizji som ligger i Onegosjön är Karelens pärla, skönhet av nordvästra Ryssland. Här kan man hitta ett mästerverk av rysk träarkitektur - ortodox tempel med multipel lökkupol som kombinerar sträng styrka av huggande väggar med elegant siluett och mönstrad täckning av lökkupoler. En av kyrkorna, Kristiförklaringskyrka, var byggd i 1714 och har 22 lökkupoler. Den samlade i sig allt erfarenhet och bästa traditioner av norra ryska träarkitekturen. Den andra kyrkan - Pokrovkyrka har 9 lökkupoler och var byggd i 1764. En legend påstår att man använde inga spikar när dessa kyrkor byggdes. Enligt beslut av UNESCO är Kizji klassat som ett av världsarv världen över.

Runt 50 öar ingår i Valaam arkipelagen som ligger i Ladogasjön - den största sjön i Europa. Den unika naturen, praktfulla kyrkor, klocktorn, förvånande växtsamling attraherar människor av hög andlighet till Valaams kloster. Klostret har ett stort hushåll: båtar, farm, stall, verkstad, smedja, bageri, trädgård.

Solovetskie eller som de också heter Solovki är öarna i Vita havet som är en av de få platser på planeten där kan man se hela historien av sista sju tusen år: Urtidsmänniskans bostad, mystiska labyrinter och hedniska helgedomar, praktfullt kloster, bostad av eremiter, den första koncentrationslägret i Ryssland. Dessutom kan man skåda här det kalla Vita havet med fartyg och segelbåtar, flockar av vitvalar och fåglar, skog och tundra. Man kan uppleva Solovki endast om man själv kommer hit, till dessa mysteriska öarna.

De turister, som skulle vilja lära känna livet och kulturen hos karelska folket, har möjlighet att besöka ett unikt minnesmärke av folkarkitektur - byn Kinerma. Gamla hus i karelsk stil gör så att livet känns att ha stått stilla. Här finns härlig natur, sjön Vedlozero med sandstrand och de gästvänliga generösa byborna. Man kan stanna i byn på längre tid, fiska, laga torkad fisk, vandra, baka nationella karelska piroger - kalitka. För dem som engagerar sig för etnografisk turism kan det vara av stort intresse att besöka gamla karelska, vepsiska, ryska bosättningar som har ett stort kulturellt arv. Av gamla karelska och finska myter och sagor uppkom det karelsk-finsk nationalepos - Kalevala.

I Karelen finns bra möjligheter för olika riktningar inom turism: exkursioner, rundturer, fotvandring, camping, jakt, turism för familj med barn och tonåringar, militärhistorisk turism, vinterturism och ekologisk turism. För att boka biljetter och få hjälp med visum kan man kontakta turistbyrå (LÄNKAR) eller kontaktpersonen (KONTAKTA OSS).