Allt om Karelen
STARTSIDAN
NYHETER
HISTORIEN
REGIONER
KULTUR
TURISM
SAMHÄLLE
EKONOMI
SAMARBETE
KONTAKTA OSS
LÄNKARNyheter

I Kostomuksha öppnades en ny fabrik för producering av möbelkomponenter

Den 27 November blev öppnande av fabrik "Swedwood Karelia" för producering av möbelkomponenter och läggning av sten i grunden en huvudhändelse i stad av grundarbetare.

"Swedwood Karelia" i Kostomuksha började sitt verksamhet år 2003 efter undertecknande av nödiga överenskommelse med Regeringen av Republiken Karelen. Företag är en del av företaggrupp "Swedwood" inom industriell koncern IKEA.

Förra året i Kostomuksha öppnades svenska sågverk högtidligt. I år har företaget realiserat den andra etapp av investeringsplan i Karelen och bildat en modern fabrik för producering av möbelkomponenter.

Enligt tradition som uppstod förra året, under ceremoni av fabrikens öppnande skar inte det symboliska röda bandet upp. I stället sågade Sergei Katanandov och direktör för "Swedwood Karelia" Pontus Stork itu en stock med tvåhändig såg, vilket symboliserade början av grundlig bearbetning av norra karelska skog direkt i Republiken.

Sergei Katanandov sade: "Jag är glad att det projektet har realiserats precis i Kostomuksha. Jag är övertygad om att det ska bringa framgång till Karelens invånare och svenska partner. Under projektets realisering skedde olika problem men resultat ska värderas mer i så fall. I Kostomuksha ska genomföras hela cykeln av möbelproducering. Det ska bliva det största möbelföretag i Europa."

275 invånare av Kostomuksha ska få nya arbetsplatser på fabriken. Dessutom, har 328 människor redan arbetat på företag av "Swedwood Karelia". Investeringar till fabriken uppgick till 19 millioner euro. Totalsumma av investeringar från Swedwood till Karelens ekonomi, inklusive företag för skogsavverkning, producering av möbelskärm och möbler och sågverk, ska uppgå till 90 mln euro till 2011.

Utrustningen på fabriken är modern. Till exempel, en ny skanner som definierar kvalitet av virke är den enda i världen. Det är av hög prestige att arbeta i fabriksavdelningar. Sågat virke använder mycket varsamt och bränslebriketter ska produceras från avfall och sågspån. Årlig produktionsvolym ska uppgå till 40 000 m3 möbelkomponenter och vidare ska det öka med 50 % mer.

Alldeles bredvid nya fabriken lade Sergei Katanandov och svenska partner den första stenen i grunden av en ny fabrik för producering av möbler från massiv. Alltså, till 2009 i Kostomuksha ska hela teknologiska kedjan (färdiga möbler ska levereras utlandet) realiseras. Enligt planer av Swedwood, ska den största i världen fabriken för producering av bord bildas här.

Källa: www.gov.karelia.ru