Allt om Karelen
STARTSIDAN
NYHETER
HISTORIEN
REGIONER
KULTUR
TURISM
SAMHÄLLE
EKONOMI
SAMARBETE
KONTAKTA OSS
LÄNKARNyheter

Karelsk kulturvecka i Malå

3 - 8 juni i Malå hölls en karelsk kulturvecka som arrangerades av Vänortsföreningen Malå-Medvezjegorsk och var tillägnad 10 års samarbete mellan våra regioner. I veckans program deltog några musikkollektiv från Karelen: kör "Onego" från musikskola i Medvezjegorsk, sång- och dansgrupp "Zaonezjenka" från Tolvoja, kör "Rodniki" från Velikaja Guba och två fotbollslag - pojkar och flickor från Tolvoja.

Kulturveckans program var mycket tätt - karelska artister uppträdde i några konserter som hölls i Malå tätort samt i andra kommunens byar: Kokträsk, Åmliden. Artisterna deltog aktivt i Nationaldagsfirandet 6 juni. Även de som kom på traditionella sommarmarknaden i Malå kunde se deras uppträdande. I år fanns där även en tält där var det möjligt också att köpa hemslöjd och suvenirer från Karelen som hade stor erterfrågan.

Karelska gäster inte bara visade sina sånger och danser utan också hade möjlighet att få veta hur lever man i Sverige, känna vilka skillnader finns i våra traditioner och kultur, få känna gästfrihet och varm relation av Malås befolkning samt hitta mycket nyttig information, som till exempel, vid besöket av en samisk familj, när gästerna kunde få se deras renar och hade massa frågor om deras liv. Mycket intressant var också när gästerna var på besök i Nilaskolan, där skolelever från Karelen fick veta om detaljer av utbildningsprocess i Sverige.

Malåborna var överraskad av skönheten och originaliteten av karelska kulturen, erfarenheten av alla artister både unga och vuxna som kom till Malå och andra byar med stor laddning av glädje och energi, samt som ung glöd och passion. Inom dessa dagar öppnade många svenskar för sig en stort skikt av nya kunskaper om Ryssland, Karelen och Medvezjegorsk region. Därtill hjälpte också en föreläsning i Malås bibliotek som gjordes av museidirektör från Medvezjegorsk Sergei Koltyrin. Föreläsningen handlade om livet av staden Medvezjegorsk och om stadens historia och kultur.

Vid sidan av kulturprogram hölls också fotbollsturnering med deltagande av pojk- och flicklag från Tolvoja (Karelen) samt från Malå och Storuman. Flicklaget från Karelen tog ärofulla andraplatsen och pojklaget vann guld och tog förstaplatsen. Under veckans gång unga fotbollsspelare från Karelen lärde sig ännu ovanlig för ryska skolor sport - innebandy som är mycket populär i Sverige och man spelar den ofta under sportlektioner i svenska skolor.

När kulturveckan tog slut fick man många nya ideer om fortsättning av aktivt kulturellt, informationellt och humanitärt utbyte mellan Malå kommun och Medvezjegorsk rajon i Karelen. Med hjälp av stor positiv erfarenhet i arrangemanget av kulturveckan kan man skapa möjligheter för liknande evenemang i Karelen med deltagande av svenska gäster. Största rollen i organisationen och ett lyckat genomförande av denna vecka tillhör ordförande av Vänortsföreningen Malå-Medvezjegorsk Mona Eriksson. Hennes obegränsade energi laddar alla människor som känner henne och alla de som fick prata med henne.

Alla dagar när veckan hölls var mycket fint soligt väder och bara i sista momentet, när det blev dags för gästerna att åka hem, började regna. Man kan säga att naturen fick samma känslor som hade både gästerna och värdarna som redan blev goda vänner med varandra så att det var svårt att ta farväl. Men stora önskan att träffas igen och ännu bättre lära känna varandra värmde själ av varje person som deltog i detta historiska evenemang.Fotoalbum om karelska kulturveckan i Malå
Video 1
Video 2
Video 3

Fler länkar med bilder om Karelska kulturveckan i Malå
Fotoalbum 1
Fotoalbum 2
Fotoalbum 3
Fotoalbum 4
Fotoalbum 5